6Aika: Tulevaisuuden toimijariippumaton dataintegraatioalusta
CityIoT
cityiot.jpg
 
 

CityIoT – ratkaisuja kaupunkien digimurrokseen

6Aika CityIoT -hanke haki ratkaisuja ongelmiin, joita epäyhteensopivat IoT-järjestelmät aiheuttavat. Olemassa olevien järjestelmien päälle on ollut vaikeaa tehdä uusia sovelluksia ja yhdistää dataa eri järjestelmistä. Hankkeen tavoitteena oli määritellä ja luoda referenssitoteutuksena avoin ja toimijoista riippumaton dataintegraatioalusta rajapintaehtoineen. Hankkeessa kokeiltiin myös uusia digitaalisia palveluja. Oulussa kokeiluissa keskityttiin kiinteistöjen kunnossapitoon ja elinkaaren hallinnan tehostamiseen. Tampereella tehtiin katujen ja ulkoalueiden infrastruktuuriin liittyviä kokeiluja. Hankkeessa oli mukana noin 160 yritystä.

CityIoT-hankkeen tuloksia

  • CityIot rakensi referenssitoteutuksena ei-kaupallisen, avoimen ja toimijoista riippumattoman IoT-dataintegraatioalustan. Fiware-teknologiaa hyödyntävä alusta on jatkossakin Tampereen ja Oulun yliopistojen käytössä. Mitkä tahansa yritykset, kaupungit tai korkeakoulut voivat hyödyntää hankkeessa tehtyä työtä ja rakentaa samanlaisen IoT-alustan omaan käyttöönsä työkalupakin ohjeiden mukaisesti. Alustan referenssiarkkitehtuurin spesifikaatio kokoaa yhteen tiedot datan yhdistämisen palveluista, toiminnallisuuksista, komponenteista ja rajapinnoista, joista älykaupunkien dataintegraatioalusta muodostuu. CityIoT-referenssiarkkitehtuuri perustuu International Data Spaces (IDS)-referenssiarkkitehtuurimalliin.

  • Hanke kokeili uusia digitaalisia palveluja kaikkiaan 42 pilotissa, joista Tampereella tehtiin 30 ja Oulussa 12. Piloteissa hyödynnettiin nopeiden kokeilujen menetelmää. Lisäksi hankkeessa oli muutamia hackathoneja ja ideasprintti.

  • Tampereen kokeilut liittyivät katujen ja ulkoalueiden infrastruktuuriin. Kokeiluissa kartoitettiin mm. katuverkoston kuntoa ja seurattiin reaaliaikaisesti tienpinnan liukkautta. Eri lähteistä kerätyn tiedon kerääminen yhteiselle avoimelle alustalle parantaa tiedon luotettavuutta ja kattavuutta ja tukee kunnossapidon suunnittelua ja päätöksentekoa. Kerätyn ja jalostetun datan pohjalta voidaan parantaa liikenteen turvallisuutta ja kohdistaa kunnossapidon toimia sinne, missä tarve on suurin. Tämä säästää kustannuksia ja parantaa palvelujen laatua. CityIoT-hankkeessa yhdistettiin uudella tavalla yritysten ratkaisuja ja ideoita kaupungin palvelujen kehittämiseen. Uusilla IoT-ratkaisuilla, kuten tekoälyä ja koneoppimista still- tai videokuvien käsittelyyn hyödyntävillä ratkaisuilla on potentiaalia kaupunkiympäristössä. Esimerkkejä piloteista Tampereella ja lisätietoja CityIoT-hankkeen tulosten hyödyntämisestä ulkovalaistuksen ohjauksen hankinnassa Tampereen kaupungilla.

  • Jatkokehitykseen ja -testaukseen valittuja ratkaisuja Tampereen kaupungissa:

    • hulevesipumppaamoiden ennakoiva kunnossapito (Steamlane Oy)

    • lokakaivojen tyhjennyksen ennustaminen (Gofore Oyj), Pirkanmaan jätehuollon lisäkehitysprojekti

    • parkkipaikan tilatieto (Wapice Oy)

    • 360-kameran hyödyntäminen katualueen tilannekuvan kartoittamisessa (Normivalaistus Oy)

    • hulevesiputkistojen etävalvonta (Nokeval Oy). Tuloksia hyödynnetään hulevesien etävalvontajärjestelmän kilpailutuksen vaatimusten määrittelyssä

    • katualueen pinnan ja rakennekerrosten lämpötilaseuranta (Kuntotekniikka Oy)

    • katuverkoston olosuhdetiedon kerääminen (RoadCloud)

  • Oulussa kokeiltiin kiinteistöstä kerätyn datan hyödyntämistä rakennusten kunnossapidossa ja elinkaaren hallinnassa. Kokeiluissa yhdistettiin onnistuneesti dataa kiinteistön automaatiojärjestelmistä, asennetuista sensoreista ja avointa dataa (esim. säätietoa). Esimerkkejä piloteista Oulussa.

  • Jatkokehitykseen ja -testaukseen valittuja ratkaisuja Oulun kaupungissa:

    • Aqva.io, konenäköön perustuva reaaliaikainen vesimittareiden luku

    • JAS Partners Oy:n 3D-hahmontunnistus

    • Fresh Air Global Oy:n sisäilman laadun seuranta

  • Hankkeessa selvitettiin uusia liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä yritysten kanssa mm. tekemällä kyselyitä yrityksille eri toimialueilla liittyen niiden IoT-kehittämistarpeisiin ja osallistumishalukkuuteen hankkeen toimenpiteisiin. Pohjatietojen avulla tehtiin markkinaselvityksiä IoT-alalla toimiville yrityksille ja hankkeessa syksyllä 2019 toteutetetun yhteiskehittelytilaisuuden kautta kohdennettuja liiketoimintamallien suunnittelua eri toimialoille

CityIoT, Tulevaisuuden toimijariippumaton dataintegraatioalusta -hankkeen tavoitteina oli määritellä ja rakentaa referenssitoteutus avoimesta ja toimijoista riippumattomasta dataintegraatioalusta sekä määritellä referenssiarkkitehtuuri avoimelle IoT-alustalle. Lisäksi tavoitteina oli rakentaa kaupunkeihin IoT-pilotointiympäristö, jota yritykset voivat käyttää IoT-teknologian ja tuotteiden testaamiseen ja kehittämiseen sekä mahdollistaa eri lähteistä kerätyn IoT-datan yhdistäminen ja kokonaisvaltainen hyödyntäminen uusien palvelujen ja liiketoimintamallien luomista varten. Hankkeen tavoitteena oli niin ikään kehittää 6Aika-kaupunkien digitalisaatiovalmiuksia ja nopeuttaa kansallisten ja kansainvälisten digitalisaatiostrategioiden toteuttamista Suomessa. Oulun yliopisto koordinoi hanketta, muut osapuolet olivat Oulun kaupunki, Tampereen kaupunki, Oulun ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto. CityIoT toteutettiin aikavälillä 1.9.2017-31.5.2020 ja sen budjetti oli 2,4 miljoonaa euroa.

CityIoT-julkaisu_fi.pdf.jpg

Executive Summary

Hankkeen loppuraportin tiivistelmä (Executive Summary) julkaistiin 12.5.2020 ja sen pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-597-192-0 (FI)
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-597-193-7 (EN)

Lähdeviite: Kangasoja J., Rousu P. (Eds.)., (2020). CityIoT : Ratkaisuja kaupunkien digimurrokseen. , Oulun ammattikorkeakoulu.
Ref. Source: Kangasoja J., Rousu P. (Eds.)., (2020). CityIoT – IoT Solutions for Smart Cities. , Oulu University of Applied Sciences.

Avoin datarekisteri

CityIoT -hanke avasi datarekisterit yritysten hyödynnettäväksi. Alla olevan linkin kautta on mahdollista käyttää oikeaa piloteissa kerättyä dataa osana tuotekehitystä.

CityIoT -esittelyvideo

CityIoT mediassa

Ratkaisuja kaupunkien digimurrokseen (lehdistötiedote 5.5.2020)

Oulu ja Tampere saavuttivat hyötyjä avoimen alustan käytöstä (lehdistötiedote 3.3.2020)

AI-IoT-testiratkaisu jalankulkijoiden liikenneturvallisuuden parantamiseksi (SmartTampere 5.12.2019)

Tampere ja Tieto rakensivat jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta tehostavan koeratkaisun (lehdistötiedote 18.11.2019)

City of Tampere and Tieto develop AI-IoT test solution for pedestrian traffic safety (press release 18.11.2019)

Kansainvälisellä standardilla IoT -datan yhteensopivuuteen (lehdistötiedote 15.4.2019)

Nopeat kokeilut tuottavat tulosta – todellinen ympäristö palvelee kehittämistä parhaiten (SmartTampere 26.2.2019)

Oulun kaupunki kokeilee rohkeasti uusia teknologioita (lehdistötiedote 11.2.2019)

Oulun yliopistolla rakentuu avoin datan tallennusympäristö älykkäiden kaupunkien käyttöön (lehdistötiedote 29.10.2018)

Avoin Data talteen (Forum24 julkaisu 25.10.2018)

CityIoT hyödyntää Hervannan testiverkkoa (Business Tampereen julkaisu 20.9.2018)

Oulun kaupunki hakee säästöjä avoimen datan avulla - Talvikankaan koulu mukana pilottina (lehdistötiedote 30.8.2018)

Yhteistyöllä älykästä valaistusta Tampereelle (lehdistötiedote 11.6.2018)

Playsign näyttää kartalla miltä tuntuu (lehdistötiedote 18.5.2018)

Ideasprintin avulla ratkaisuja sisäilman laadun seurantaan ja energiatehokkuuteen (lehdistötiedote 14.5.2018)

CityIoT aamukahvitilaisuus yrityksille Oulussa 27.3 (lehdistötiedote 13.3.2018)

Oulu ja Tampere avaavat CityIoT -pilottikohteet yritysten käyttöön (lehdistötiedote 20.2.2018)

Nopeilla kokeiluilla vauhditetaan älykkäämmän Tampereen kaupunkiseudun kehittämistä (blogikirjoitus 1.2.2018, Business Tampere) 

 
 

Pilottiympäristöt

Rakennusten elinkaaren hallinta

Rakennusten elinkaaren hallinta ja mittaaminen

Oulussa pilotoidaan kiinteistöstä kerätyn datan hyödyntämistä rakennusten kunnossapidossa ja elinkaaren hallinnassa. Pilottikohteista kerätään dataa olemassa olevista ja pilottia varten asennettavista antureista toimijariippumattomaan IoT-alustaan.

Älykäs valaisinverkko

Älykäs valaisinverkko

Tampereella testataan toimintojen sensorointia osana yritysten IoT-palvelua. Pilotoinneissa hyödynnetään uusia, rakennettavia testikohteita ja jo olemassa olevia datalähteitä. Tampereen kaupunki tuottaa ja kerää tietoa, jota voidaan käsitellä hankkeessa kehitettävässä toimittajariippumattomassa IoT-alustassa.

 
 
 
 

Tulevat tapahtumat

 
 
 
 

CityIoT-dataintegraatioalustan referenssitoteutuksen ohjeet

CityIoT-hanke rakensi referenssitoteutuksena ei-kaupallisen, avoimen ja toimijoista riippumattoman IoT-dataintegraatioalustan. Alusta hyödyntää Fiware-teknologiaa. Mitkä tahansa yritykset, kaupungit tai korkeakoulut voivat hyödyntää hankkeessa tehtyä työtä ja rakentaa samanlaisen IoT-alustan omaan käyttöönsä.

Alustan referenssiarkkitehtuurin spesifikaatio kokoaa yhteen tiedot datan yhdistämisen palveluista, toiminnallisuuksista, komponenteista ja rajapinnoista, joista älykaupunkien dataintegraatioalusta muodostuu. CityIoT-referenssiarkkitehtuuri perustuu International Data Spaces (IDS)-referenssiarkkitehtuurimalliin.

Referenssialusta ohjeineen on saatavilla kahtena toteutuksena eri komponentteja käyttäen:

Dataintegraatioalustan referenssitoteutus ja siihen liittyvä dokumentaatio:

Kokemusraportteja dataintegraatioalustan työstämisestä ja ominaisuuksista: